Suuntana omavaraisuus

 Suunnitelma 2022 ja varhaiset esikasvatettavat

Saimme kunnian tulla mukaan omavaraistelijoiden yhteispostaukseen
#suuntanaomavaraisuus blogeihin. Linkit muiden kirjoituksiin löytyy
sivun alalaidasta. Otsikon mukaisella teemalla. Osa 1 -22.
 
 

 Moni muu jakaa varmaan ajatuksemme siitä, että vuosi 2022 herättää vähintäänkin huolestuneisuutta siitä mihin tämä maailma on menossa. Peloissaan ei kuitenkaan kannata olla, eikä myöskään huolehtia liikaa. Positiiviseksi asiat voi kääntää ainakin kun suuntaa katseensa jo tulevaan kasvatuskauteen ja sen suunnitteluun. Olemme huomanneet että juuri oman puutarhan luominen, siitä huolehtiminen ja sadon saaminen on juuri sitä terapiaa ja stressin lievitystä mitä monet kaipaavat.
 
 
 
 
Saammekin paljon viestejä ihmisiltä että ovat saaneet kipinän puutarhan perustamiseen tai maalle muuttamiseen, kun ovat seuranneet YouTubessa meidän touhuja tai ovat vierailleet tilallamme Yrttimäessä. Tämä tekee meidät todella iloisiksi ja antaa voimaa jatkaa, niinäkin hetkinä, kun joskus ei ole niin hyvä päivä.
 

Mitä tuleva kausi sitten tulee pitämään sisällään?

 
Tänä vuonna ennen kaikkea teemana on juurikin omavaraisuus. Eikä yhtään vähempää, kuin että pyrimme niin omavaraiseksi, kuin se on vain mahdollista. Ruoka on omavaraisuuden  helppo osa, vai onko? Helppoa niin pitkälle, kuin aika antaa myöten. Eikä tarkoiteta vain aikaa mikä menee puutarhassa touhuillessa, vaan monesti se aikaa vievin osa on sadon säilöntä. Koskaan ei tunnu olevan tarpeeksi kuivureita yrttien ja sienten kuivaamiseen.
Niin sehän pitää muistaa että tietty pääsadon kypsyessä, myös metsän marjat ja sienet odottavat poimijaansa samaan aikaan. Meillä se tarkoittaa, että emäntää ei paljon tilalla näy, vaan metsä vie voiton. Metsässä kulkeminen, marjastus ja sienestys taitaakin olla Marilynille vielä puutarhaakin parempi terapia. 😊 Melkoisia määriä emäntä sieltä löytääkin, viime syksynä herkkutattia oli hyvin (72kg) ja suppiloa n. 200 litraa. Niitä on riittänyt myyntiin asti ja sieniä syödään usein. 
 
 
Säilöntään pitää tietysti keskittää ajatuksia kuivaamisen ja pakastamisen lisäksi, esimerkiksi etikkasäilöntään, umpioimiseen ja muihin ei niin tuttuihin tapoihin. Niiden kolmen vuoden aikana kun Marilyn on täällä asunut, niin kaikkea ei olla vielä saatu haltuun, niinpä oppimista vielä riittää. Myöskin haaveena on kuivata lihaa ja kalaa, kokeilla erilaisia perinnekeinoja säilöä niitä. Tämä tarkoittaa myös säilytystilojen laajentamista. Iso perinteinen maakellari olisi ihannevaihtoehto tähän. Pakastamista haluaisimme vähentää, sillä se on tosi arka sähkökatkoille ja näitä menetyksiä emme halua.

Mitä kannattaa kasvattaa?

Marilyn aina sanoo että haluaa kasvattaa kaikkea ja sehän tietty sitten näkyy siinä määrässä mitä tulossa on. Kuitenkin kun ajatellaan omavaraisuuden kantilta, niin juurekset on se mikä mielestämme on ykkönen. Juureksista voi meillä saada kaudessa "kaksi" satoa. Porkkana on hyvä esimerkki. Kesäporkkanoita saadaan aikaisin kesällä kun kylvää ne jo maalis-huhtikuun vaihteessa kasvihuoneeseen. Harsot pitää olla kylmiä öitä varten että taimet eivät vaurioidu. Toukokuun puolenvälin jälkeen porkkanoita voi sitten kylvää myös ulkopenkkeihin. Talviporkkanaa meillä kylvetään myös kesällä ja näistä satoa saa aina marras-joulukuulle asti. Muissa juureksissa on samanlaisia juttuja, mutta niistä sitten myöhemmin lisää.
 

 Yrtit mukaan

Monet lehti- ja kukkayrtit ovat helppoja kasvattaa ja niiden kuivaaminen on vaivatonta hommaa. Mikä sen mukavampaa näinä kylminä talvipäivinä, kuin maustaa keitto omilla mausteilla tai juoda kupponen lämmintä yrttiteetä. Yrteistä saa myös moniin vaivoihin ja kolotuksiin helpotusta. Mikset tekisi vaikka omaa tinktuuraa tai ihoöljyä?



Satokauden mukaan

Keväällä ja syksyllä retiisejä, kesällä salaatteja. Kun on kunkin kasvin paras satokausi, silloin niitä kannattaa käyttää runsain mitoin, ne maistuvat parhaalta ja sisältävät eniten hyviä aineksia meidän hyödyksi. Vaikka meillä on monia kasveja "talvikasvatuksessa", niin kuitenkin parhaan sadon saa kesällä ja silloin on tuorevihannesten aika. Tulevalla kaudella kasvatamme neljää salaattia sekä aasialaisia tatsoita, paksoita ja sinappikasveja. Niitä voi syödä raakana, tai kokata erilaisia herkkuja. 
 
 
 

 Aikaiset kylvöt

 
Joidenkin pitkän kasvuajan kasvien kohdalla on kylvöt aloitettava jo tammikuussa. Tänä vuonna emme laita munakoisoa, mutta paprikat, osa chileistä, purjosipuli ja joitakin trooppisia kasveja on jo mennyt tai menossa esikasvatukseen viimeistään loppukuussa.
Tänne blogiin tulee myöhemmin koko vuoden kylvökalenteri: tammikuusta alkusyksyyn joka kuukauden esikasvatettavat tai suoraan kasvupenkkiin kylvettävät kasvit.
 
Kylvökalenteri löytyy jo videona YouTube-kanavaltamme:
 
 

Hyvä suunnittelu takaa onnistumisen

Ei väliä minkä kokoinen puutarha, "hyvin suunniteltu on puoliksi tehty". Meillä on homma karannut lahjakkaasti käsistä, niin yritetään vähän saada pysymään suunnitelmat kasassa tekemällä tarkat muistiinpanot, joka penkkiin ja kasvihuoneeseen. Siemenet kirjataan tietokoneella taulukkoon, jossa on helppo pitää kirjaa niin siementen määrästä, kylvöajoista, kuin myöskin sitten sadon onnistumisesta. Kasvihuoneet on meillä nimetty ja penkit laitettu omiin vyöhykkeisiin ja numeroitu. Muuten oikea kylvöpaikka voi mennä hukkaan. 😊
 

 Eläimet integroitu mukaan

Permakulttuurisessa tilanpidossa eläimillä on keskeinen rooli. Eläimet on monessa mukana, ne ovat apuna rikkaruohojen ja tuholaisten torjunnassa sekä tuottavat lantaa kompostoitavaksi. Lisäksi niistä on paljon iloa ja myös sitä terapeuttista vaikutusta mitä varmasti tarvitaan. Toki myös saamme munia ja lihaa, kun eläimiä huolella hoidamme ja vaalimme. Haaveena on saada myös isompia eläimiä nykyisten ankkojen, kanojen ja kanien lisäksi.


Miten pitkälle voi päästä?

Omavaraisuus ei ole pikamatka, se on enemmän maratoni. Käytettävä aika, hyvät suunnitelmat ja hyvä terveys on ainakin ne perusasiat, joilla saa homman toimimaan. Joka vuosi vähemmän kuukausia jolloin joutuu ostamaan ruokaa muualta, on se motivaattori joka pistää liikkeelle. Tiedät mitä syöt. Lisäaineetonta ilman myrkkyjä kasvatettua ruokaa, aitoa ja ravinnerikasta. Saattaa siinä samalla säästää myös. 😊

Tässä tämänkertainen juttumme, tee hyvin ja vilkaise myös muiden blogaajien sivut.

Terveisin Marilyn ja Timo

Kasvuvyöhyke 1

Apilankukka https://www.apilankukka.fi/tammikuussa-alkaa-kasvatus/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/tammikuu2022/

Kakskulma https://kakskulma.com/aikaomavarainen-ja-aika-omavarainen-muutenkin

Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2022/01/suuntana-omavaraisuus-tammikuu-2022.html

Kasvuvyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2022/01/suunnitelmia-2022-omavaraisuus.html

Kohti laadukkaampaa elämää http://varmuusvara.blogspot.com/2021/12/blog-post.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/01/suuntana-omavaraisuus-osa-1.html

Oma tupa, tontti ja lupa https://omatupajatontti.blogspot.com/2022/1/tulevan-vuoden-toiveita.html

Omavarainen elämä https://omavaraiset.blogspot.com/2022/01/suuntana-omavaraisuus.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2022-osa-1/

Mikä Itä https://mikaita.fi/?p=1011

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2022/01/suuntana-omavaraisuus-2022-osa-1.html

Caramellia https://caramellia.fi/tammikuu2022/

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=16337

Kasvuvyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-2022-aloitus/

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2022/01/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Kasvuvyöhyke 5

Korpikuusen tila https://korpikuusentila.blogspot.com/2022/01/suuntana-omavaraisuus-suunnitelma-2022.html

Kasvuvyöhyke 6

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/01/03/tammikuu-22/

Kommentit

  1. Mukava saada teidät mukaan kirjoittajaporukkaan :)

    Satu - Tsajut

    VastaaPoista
  2. Hauskaa lukea miten eri tavoin ihmiset puutarhuroivat ja kasvattavat syötävää. Teillä tuntuu olevan melko systemaattista toimintaa, ja silloin on toki oltavakin kun siitä riippuu toimeentulo. Itse olen sen suhteen melko leväperäinen ja häröilen ja menen fiiliksen mukaan. Mutta kukin tavallaan. Mielenkiinnolla seurailen myöskin teidän puuhia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, aina pitää myös fiiliksella mennä. Kirjanpidosta on siinä hyötyä, että varmistaa osaltaan sadon määriä ja sitä kautta omavaraisuutta.

      Poista
  3. Juurekset 💚 Hyvinhän tuo kirjoittelu sujuu, ei mitään ongelmaa 😀

    VastaaPoista

Lähetä kommentti